Vad är egentligen en ansiktsbehandling och vad går den ut på? Här reder vi ut vad en ansiktsbehandling är och vilka moment som vanligtvis ingår i en sådan. Vi går också igenom varför du bör gå på ansiktsbehandling och vad du behöver tänka på i samband med det. Sedan hoppas vi att du vill välja en ansiktsbehandling hos oss här på salong InCare i Svinninge, Åkersberga.

Vad är en ansiktsbehandling bonus värdecheck hudvård
Vad är en ansiktsbehandling

Vad är en ansiktsbehandling?

En ansiktsbehandling är ett utmärkt sätt att vårda din hud och ge den de bästa förutsättningarna att hålla sig i god kondition. Lite som när du går till gymmet för att träna kroppen eller till tandhygienisten för att sköta om dina tänder. Vissa egenvårdsrutiner gör du kanske varje vecka, andra någon gång om året, medan du bör underhålla ansiktsbehandling ungefär varannan månad. Huden är ditt största utrensningsorgan för slaggprodukter och gifter, och ditt främsta skydd mot yttre påfrestningar som klimat och luftföroreningar. Ansiktet är dessutom extra utsatt för detta, och därför behöver du särskilt ta hand om huden i ditt ansikte.

En ansiktsbehandling rengör huden, exfolierar hudytan, stimulerar hudens cellförnyelse och tillför näring och skydd till ansiktet. Faktorer som smuts, vind och sol är den främsta anledningen till att huden bryts ner och åldrars i förtid. Den bästa anti-agen du kan ge din hud är därför att ta hand om den på bästa sätt!

Vad går en ansiktsbehandling ut på?

I de flesta fall är tanken med en ansiktsbehandling att du ska få en stunds egentid att koppla av, samtidigt som din hud tas om hand på bästa sätt. Det är förstås även en förutsättning att behandlingen tillgodoser de behov som just din hud kan tänkas ha. Syftet med en ansiktsbehandling är att ge ansiktet ett litet smärre ”lyft” där huden blir ren, pigg, återfuktad och skyddad.

Själva rengöringen tar bort smuts och överflödig talg från huden. I samband med en portömning avlägsnas även pormaskar och övriga orenheter. Peeling tar bort döda hudceller som inte längre fyller någon funktion på hudytan, och ger huden ny och klar lyster. Ansiktsmassage sätter igång många viktiga funktioner i huden som t.ex. cirkulation, ämnesomsättning och cellförnyelse. Dessa faktorer spelar en avgörande roll i hur huden upplevs och även fungerar som barriär. En ansiktsmask har ofta i egenskap att återfukta, mjukgöra och lugna huden, så att den både känns och ser fräsch ut. Och en ansiktskräm bidrar vidare till ett extra skydd på huden som ”låser in” de fina ingredienserna och effekterna av ansiktsbehandlingen.

Efter en ansiktsbehandling bör du få värdefulla råd om hur du på bästa sätt kan ta hand om din hud hemma, och på så sätt förlänga resultatet av behandlingen till nästa gång. Du bör också få en rekommendation om när du behöver komma tillbaka på en ny ansiktsbehandling, för att hålla huden i fortsatt god kondition. Det är därför viktigt att du vänder dig en utbildad, kunnig och lyhörd hudterapeut som förstår din hud och kan hjälpa dig på bästa sätt. För att vara säker på dessa kvalifikationer bör du således anlita en auktoriserad hudterapeut som är medlem i SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Och här på InCare i Svinninge, Åkersberga kan vi givetvis erbjuda just det!

Varför ska du gå på ansiktsbehandling?

Det kan förstås finnas flera skäl till varför man vill gå på en ansiktsbehandling. Någon kanske vill sakta ner hudens åldrande, en annan vill bli av med hudproblem och orenheter, och en tredje vill få hjälp med torr och fnasig hud. Många vill också ha en stund för sig själva och koppla av samtidigt som huden får sig en helrenovering.

Här på InCare tycker vi att du ska gå på ansiktsbehandling hos oss för att få korrekt och professionell behandling för just din hud. Likväl som vi även garanterar en rofylld behandling för kropp och sinne där du kan återhämta dig för en stund.

Hur ofta ska du gå på ansiktsbehandling?

Det finns de som går på ansiktsbehandling bara någon gång ibland och de som går mer regelbundet. Olika hudvårdssalonger ger olika rekommendationer och olika kunder har olika behov och förutsättningar. Du kommer kunna se och känna effekt redan efter bara en ansiktsbehandling, men om du vill ha ett långvarigt resultat rekommenderar vi på InCare att du kommer ca var 6:e till var 8:e vecka.

Vad kostar en ansiktsbehandling?

Detta är nästan en omöjlig fråga att svara på (men vi ska i alla fall försöka reda ut förutsättningarna) då det finns många olika typer av ansiktsbehandlingar på marknaden, med olika längd på behandlingstiden. Du betalar nämligen först och främst för själva tiden som en behandling tar. Du betalar också för den utrustning som krävs för att utföra behandlingen, och de produkter och moment som ingår i behandlingen. Som kund är det viktigt att du kan känna dig trygg med att utrustning och produkter är säkra så att inget allvarligt kan hända dig under behandlingen.

Kostnader för kvalitet

Priset på en behandling motsvarar även kostnader du kanske inte riktigt ”ser”, som t.ex. hudterapeutens utbildning, kunskap, erfarenhet, arbetskläder, hygienrutiner, avfallshantering och eventuellt branschmedlemskap. Medlemskap i en kontrollerande branschorganisation innebär skyldighet att arbeta enligt gällande lagar, regler och krav.

Här på InCare är vi medlemmar i SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation vilket medför titlarna Auktoriserad Hudterapeut och Säker Hudterapeut. En auktorisation i SHR innebär att vi har garanterat gedigen utbildning och utför kvalitativa och professionella behandlingar. Detta innebär vidare att vi har säker utrustning, professionella produkter, korrekt avfallshantering, hygieniska arbetskläder och säkra hygienrutiner i syfte att motverka smittspridning. Samt att vi arbetar efter deras etiska regler och innehar behandlingsskadeförsäkring. Det är viktigt att du som kund kan känna dig trygg med en behandlingsskadeförsäkring, om något mot förmodan skulle gå fel.

Här på InCare arbetar vi inte bara med professionella hudvårdsprodukter, de är även ekologiska från det svenska märket M Picaut Swedish Skincare. Deras produkter är milda, säkra och effektiva utan att kompromissa med planetens välmående.

Kostnader för drift och moms

Avslutningsvis motsvarar priset för en ansiktsbehandling även kostnader för lokal, el, vatten, övriga försäkringar, samt moms och skatt. Och här på InCare betalar vi givetvis moms och skatt enligt gällande lagar och regler. Detta innebär i de flesta fall att 25 % av priset på din behandling går direkt till staten. Sedan tillkommer en skälig lön till hudterapeuten för utfört arbete, inklusive arbetsgivaravgift, skatt, pension och semesterlön. Och om det sedan skulle bli någon slant över från din ansiktsbehandling så utgår 20,6 % i vinstskatt.

Om du nu lägger ihop alla dessa faktorer förstår du säker att det kostar pengar att utföra en professionell ansiktsbehandling, vilket således påverkar priset du betalar. Sedan är det förstås upp till dig som kund att avgöra vad som är rätt pris för dig. Men vårt råd till dig är att dra öronen åt dig om priset på en ansiktsbehandling inte motsvarar parametrarna ovan. Då har man förmodligen kompromissat med något i ledet, och ingen behandling är värd att äventyra varken din hälsa, vår planet eller ett hållbart samhälle!

Alla moment i en ansiktsbehandling

Vad är en ansiktsbehandling
Vad är en ansiktsbehandling

Förberedelser

Här på InCare får du hänga av dig ytterkläderna och sedan tvätta händerna innan du kliver in i behandlingsrummet. Detta är en kvarleva sedan pandemin som vi håller kvar vid för att alltid säkerställa en god hygien. Behandlingsrummet är nedsläckt och förberett med tända ljus och harmonisk musik i bakgrunden för att du ska komma i stämning. Där får du sedan ta av dig på överkroppen och eventuella smycken, innan du lägger dig till rätta i en skön och nybäddad behandlingssäng. Vissa vill klä av sig mer för att kunna ligga ännu skönare utan något som skaver, medan andra behåller byxor och bh på. För behandlingens skull spelar just detta ingen roll, då vi lätt kan dra ner bh-band för att hålla dem undan feta produkter. Av samma anledning täcker vi även in håret med en handduk, och sedan kan du bara blunda och slappna av!

Konsultation

I de allra flesta fall brukar en ansiktsbehandling börja med någon typ av konsultation där du får berätta om din hud. Det brukar även vara viktigt att veta vilken hudvårdsrutin du har och vad du har för önskemål med behandlingen. På InCare tycker vi att det här är ett avgörande steg för att vi ska kunna skräddarsy en lyckad behandling för dig. Givetvis behöver dina önskemål falla inom ramen för den tid och de förutsättningar som finns för den behandling du har bokat.

Rengöring

Det första steget i en ansiktsbehandling är noggrann rengöring av ansikte, hals och dekolletage med hjälp av speciella cleansing pads, bomullsrondeller eller varma handdukar. Här på InCare gör vi alltid dubbel rengöring för att säkerställa att all smuts, makeup och överflödig talg är borta från huden. Vi använder oss av svenska och ekologiska ansiktsrengöringar från M Picaut Skincare och deras mjuka cleansing pads i microfiber. I M Picauts Signaturbehandling tvättar vi av rengöringsprodukterna med varma handdukar.

Hudanalys

När huden är helt rengjord bör du få en hudanalys för att konstatera vad du har för hudtyp och eventuella hudtillstånd. Man tittar på huden genom en starkt upplyst förstoringslampa och bestämmer om din hud är normal, torr, fet eller kombinerad av flera hudtyper. Man tittar också om det finns hudtillstånd där huden kanske är känslig, yttorr eller har hudproblem som t.ex. pormaskar, acne, rosacea eller eksem. Faktorer som uttorkad, solskadad och åldrad hud är också viktiga att fastställa i en ordentlig hudanalys.

På InCare tycker vi också att din egen upplevelse av huden är en viktig parameter i själva hudanalysen. T.ex. hur din hud känns när du vaknar på morgonen, hur den beter sig efter tvätt eller efter en hel dag. Med all denna samlade information kan vi sedan ta fram lämpliga produkter till dig och anpassa behandlingen efter dina behov. Därefter kan du välja om du vill ligga tyst och bara njuta, eller om du kanske har behov av att småprata lite eller höra om ansiktsbehandlingen i takt med de olika behandlingsmomenten.

Peeling

Peeling har i syfte att rengöra huden från döda hudceller som ofta lägger sig lite som ett ”lock” på hudytan, och försvårar för övriga hudvårdsprodukter att göra någon nytta. Genom att få bort glåmiga hudceller från hudytan kan huden även få ny klarhet och lyster. Själva exfolieringen bidrar vidare till att levande hudceller får en ”signal” att producera nya hudceller, vilket leder till snabbare nybildning av huden. Men ny hud underifrån kan således den nyfunna lystern även vara längre.

När man peelar huden i en ansiktsbehandling använder man sig av mekanisk peeling och/eller kemisk peeling. Mekanisk peeling är en produkt med speciella korn i som man masserar mjukt på huden och nöter bort de döda hudcellerna. Det finns också gommage peeling som torkar på huden och sedan rubbas av till ”smulor” som peelar huden.

Kemisk peeling kan vara olika syror eller enzymer som jobbar på egen hand och lossar bindningen mellan hudcellerna så att de släpper från hudytan. En mild kemisk peeling kan utföras under en ansiktsbehandling men de riktigt starka kemiska peelingarna kräver en egen behandling som inte bör ingå i en klassisk ansiktsbehandling.

På InCare använder vi mekaniska peelingar från M Picaut med naturliga och säkra korn som smälter in i huden vid friktion, och därför aldrig kan riva eller skada huden. Vi använder också M Picaut’s syrapeelingar med milda AHA, BHA och PHA syror som jämnar ut hudstruktur och hudton, ökar cellförnyelsen och återfuktar huden på djupet.

Ånga

I de flesta ansiktsbehandlingar används en vapozon som pyser ut lätt och varm ånga över ansiktet för att värma upp huden. Ångan öppnar upp porerna så att det går lättare att klämma ut eventuella pormaskar och orenheter. I ånga från en vapozon används ofta ozon som har till uppgift att desinficera och rengöra huden, samtidigt som den värms upp. En riktigt reaktiv hud bör inte utsättas för ånga för att inte reta huden, varpå man istället kan lägga varma handdukar på ansiktet för att mjuka upp huden. De flesta upplever ångan som behaglig och avkopplande, med det finns de som tycker att det är obehagligt att få ånga i ansiktet. I de fallen brukar vi på InCare rikta ångan längre ifrån ansiktet, eller från ett annat håll.

Portömning

Under portömning klämmer man försiktigt ut eventuella svarta och/eller vita pormaskar. En svart pormask är ”öppen” och har fått sin svarta färg av oxidation från syret i luften. Precis så som fruktköttet på ett äpple blir brunt när du har tagit en tugga. En vit pormask är instängd och har inte exponerats för syret. Oavsett färg på pormaskarna kan de vara mer eller mindre lätta att klämma ut beroende på hur torra eller smorda själva porerna i huden är.

En pormask som sitter hårt i huden eller som har angripits av bakterier så att den har blivit till en finne och kanske ömmar, kan vara lite smärtsam att klämma ut. Även en tunn och känslig hud kan reagera med obehag på det här momentet. Men de flesta upplever att belöningen med en väl rengjord hud är väl värt besväret. Här på InCare kan du alltid tala om när det inte känns ok med eventuell smärta och då fokuserar vi istället på de behagligare momenten i ansiktsbehandlingen.

Du bör aldrig klämma själv hemma! Anledningen till detta är att det är väldigt viktigt med hygien och rätt tryck. Annars riskerar du att få brustna ytliga blodkärl, och sår som kan leda till ärr och missfärgning på huden.

Brynplockning

Det är inte ovanligt att en klassisk ansiktsbehandling även innehåller plockning och formning av bryn, för att ytterligare ge slutresultatet ett litet ”lyft”. Men det är inte heller en självklarhet att brynplockning alltid ingår. Det är viktigt för dig som kund att ta reda på vad som ingår i den behandling du väljer att boka, så att hudterapeuten har förutsättning att tillgodose dina önskemål. Här på InCare ingår plockning och formning av bryn i våra längre ansiktsbehandlingar.

Ansiktsmassage

När ansiktet är väl rengjort på djupet kan man göra ansiktsmassage för att stimulera både hud och ansiktsmuskler. Många tycker att detta är den bästa belöningen och behållningen av en ansiktsbehandling. Vid ansiktsmassage stimuleras huden varpå blodcirkulationen ökar, vilket försörjer hudcellerna med näringsrikt blod. Även hudens ämnesomsättning ökar, vilket effektiviserar tillgången till näringsämnen. Och så ökar hudens cellförnyelse så att ny hud bildas snabbare och gammal hud stöts bort, vilket reparerar och bygger upp hudbarriären.

På InCare tycker vi att ansiktsmassagen är ett viktigt komplement i en ansiktsbehandling både för din hud och ditt välbefinnande. Men den är också ett moment som kan kortas ner eller utelämnas till förmån för en mer noggrann portömning, som trots allt är det viktigaste steget i en ansiktsbehandling. Så vårt förslag om du inte vill kompromissa med momenten i en ansiktsbehandling är att du bokar en behandling med gott om tid för allt!

Ansiktsmask

En ansiktsmask har till uppgift att boosta huden med exempelvis fukt, näring och lugnande egenskaper. Den anpassas vidare efter din hudtyp och det tillstånd som din hud befinner sig i. Masken behöver verka ca 10 minuter för att nå maximal effekt, och i detta läget är det vanligt att kunden lämnas för sig själv för att få en härlig och avkopplande stund.

På InCare lämnar vi dig inte under behandlingen, men du får givetvis ligga ostörd i ansiktsmasken och njuta av stunden. Det är inte ovanligt att många somnar under detta moment, medan andra svävar iväg någonstans mellan vakenhet och sömn. Det händer också att någon vill prata genom hela behandlingen, och det är förstås ditt eget val vad du har behov av vid tillfället.

Avslutande ansiktskräm

När ansiktsmasken har verkat klart är det dags för en rad olika produkter som ansiktsvatten, serum, ögonkräm, fuktkräm och solskydd. Alla produkter är till för att vårda och skydda din hud.

Här på InCare lägger vi vikten vid att alla dessa produkter även ska vara svenska och ekologiska. M Picaut Skincare’s produkter innehåller de renaste och finaste ingredienser du kan tänka dig, och det enda tänkbara alternativet vi kan tänka oss att lägga på din nya rena hud!

Råd för hemmavård

Avslutningsvis bör du få råd om hur du ska ta hand om din hud hemma och vilka produkter du ska använda för att underhålla din ansiktsbehandling. Där väljer vissa kunder att följa hudterapeutens råd medan andra väljer något annat alternativ. Det kanske kan handla om prioritering eller ekonomi i vissa fall.

Här på InCare menar vi att prioriteringen bör ligga i att fortsätta din ansiktsbehandling hemma genom att använda rätt typ av produkter till din hud. Vi rekommenderar alltid M Picaut Skincare för effektiv hudvård som är snäll mot hud och natur. M Picaut har otroligt uppskattade och flerfaldigt belönade hudvårdsprodukter. Ibland händer det att någon kund tycker att det är dyrt med hudvårdsprodukter, och då brukar vi förklara att M Picaut Skincare tvärtom är högst prisvärda. Visst kan det kännas som ett större utlägg för stunden i förhållande till ett billigare alternativ. Men lika mycket mer som produkten kostar, lika mycket renare ingredienser har den, lika mycket mer effektiva resultat ger den och lika mycket längre räcker den. Och det är väl ändå precis vad du är värd efter en ren, effektiv och hållbar ansiktsbehandling?

Varmt välkommen på ansiktsbehandling hos oss på InCare!

My Cart
Wishlist
Categories