Ekologisk Hudvård & Yoga. Ujjayi Pranayama.

Måste man yoga på Yogamatta?

I morse gjorde jag min Ujjayi Pranayama på badrumsgolvet! Måste man egentligen yoga på yogamatta? Faktum är att nästintill varje morgon börjar jag dagen med någon form av yoga i sängen. Men just idag blev jag tvungen att rusa upp på toaletten när jag vaknade (typisk åldersgrej kanske). Och så tänkte jag matta som matta för att även göra det hela både enkelt och effektivt.

Yogamattan är ju onekligen en väldigt bra plats för att utöva yoga eller annan träning på. Den har förhoppningsvis ett bra grepp så att man inte halkar i olika fysiska rörelser. Den skapar stabilitet i lite mer krävande yogapositioner och dämpar belastning mellan hud och golv. Och så hjälper den kanske även till rent mentalt att skapa rätt sinnesstämning, lite som att gå in i ”work mode” när man sätter på sig arbetsuniformen på jobbet.

Man skulle tvärtom också kunna se det som att man faktiskt inte måste aktivera sina muskler på samma sätt med en yogamatta som utan. Det händer att jag gör yoga direkt på parkettgolvet och då måste jag lägga in en extra växel för att t.ex. inte glida eller lägga för mycket tyngd på mina knän. Jag tycker också om att göra det enkelt för mig själv, så att det blir gjort hellre än att vänta på den perfekta tajmingen eller set-upen som kanske aldrig infinner sig. Meditation i sängen, solhälsningar i vardagsrummet…eller andningsövningar i badrummet!

Men samtidigt finns det inget mer talande för mig personligen än att landa ner på yogamattan. Både kropp och sinne liksom känner in och förstår precis vad som kommer att hända där, oavsett vad jag sedan väljer att göra för yoga. Och så får min yoga utrymme att vara precis så som den är tänkt att vara – stabil, lätt och bekväm.

Hitta din egen ekologiska och giftfria yogamatta i InCare Shop!

Ujjayi Pranayama

Andningsövningen som du ser här i bild heter Ujjayi Pranayama. Inte att förväxla med det man ofta refererar till som ”yoga-andning” som också kallas Ujjayi, och som man traditionellt använder under yogapositioner.

Inom pranayama traditionen står Ujjayi Pranayama för en specifik andningsövning. Där man andas in genom båda näsborrarna och sedan täpper till höger näsborre med höger tumme och andas ut genom vänster näsborre, under dubbelt så lång tid i syfte att lugna kropp och sinne. Ett tips är att samla mer luft under inandning och även vara lite mer sparsam med luften på utandning, för att inte uppleva det som att luften inte räcker till. Man kan också börja med lite kortare inandning för att den dubbla utandningen inte ska kännas så lång.

Jag brukar räkna inandningen till 4 och sedan utandningen till 8. Och under inandningen för jag ner högerhanden mot knät och sedan tillbaka upp till näsan igen lagom till utandningen, för att inte spänna axeln och hålla upp armen hela tiden. Sedan gör jag 10-12 rundor av hela andningsövningen som jag räknar på vänster hand.

Syftet med Ujjayi Pranayama är att påverka det parasympatiska nervsystemet för att lugna kropp och sinne. Inom yogatraditionen sägs vänster näsborre vara kopplad Ida Nadi som är energikanalen för den kvinnliga, svalkande och lugnande energin. Och Ujjayi Pranayama sägs även stärka matsmältningen, motverka problem med vätskebildning i kroppen och slembildning i halsen.

Varma Hälsningar/Cicci

Ordlista

  • Ujji = ”att vara segerrik”
  • Prana = livskraft, livsenergi
  • Ayama = expansion, förlängning, bredd
  • Yama = kontroll, reglering
  • Pranayama = andningskontroll, andningsövning

Varmt välkommen till InCare - Din lokala hudvårdssalong och yoga pt studio i Svinninge, mellan Åkersberga, Vaxholm och Täby. Här erbjuder jag ekologisk hudvård och traditionell yoga med hållbarhet och hygien i fokus.


Titta in i InCare Shop efter svenska och ekologiska hudvårdsprodukter från M Picaut Skincare och 100 % giftfria yogaprodukter från Yogiraj. Eller boka lyxiga och ekologiska hudvårdsbehandlingar såsom ansiktsbehandling, frans och brynfärgning, fotvård, och klassisk massage. Och investera i kropp och sinne genom pt yoga lektioner och yogakurser.


Kontakta mig gärna! Varma hälsningar / Cecilia Marberg, Auktoriserad Hudterapeut & Certifierad Yogalärare.

Kristaller – en ingrediens i tiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

My Cart
Wishlist
Categories